Misbrugsproblematik

Der er tale om et misbrug, når der er et vedvarende og skadeligt brug af det, man kalder psykoaktive stoffer. Det er stoffer, som ændrer ens sindstilstand. Stofferne findes i alkohol, hash, speed, lsd, kokain, heroin, etc.

For nogle mennesker er misbruget en form for selvmedicinering, der skal dæmpe symptomer på psykisk sygdom og fx gøre det nemmere at være sammen med andre og slappe af. Men misbrug kan forværre en psykisk sygdom og gøre behandlingen sværere.

 Kognitiv Psykologisk Kontor

/V

Anne-Mette Thoresen

Autoriseret psykolog

 

Spiseforstyrelser

Spiseforstyrrelser kan overordnet opdeles i:

1. nervøs spisevægring (anorexia nervosa)

2. nervøse spiseanfald (bulimia nervosa)

3. tvangsoverspisning (binge eating disorder/BED)

Anorexi
Nervøs spisevægring er en sygdom, der er karakteriseret ved angst for fedme, en forvrænget kropsopfattelse og et intensivt ønske om at blive tyndere (trods undervægt, ofte til omkring 30 kg). Ud over undervægt ses udeblivende menstruation, lav puls, temperatur og blodtryk samt nedsat seksuallyst og hormonændringer.

Midlerne til at opnå den lave vægt omfatter indskrænket fødeindtagelse, meget fysisk aktivitet, selvfremkaldte opkastninger og anvendelse af afmagringsmidler og afførings- og vanddrivende midler.

Bulimi
Nervøse spiseanfald (bulimi) er en sygdom karakteriseret ved tilbagevendende spiseanfald, grovæderi (ofte i det skjulte, f.eks. om natten) – fulgt af opkastninger eller indtagelse af afføringsmidler. Som ved nervøs spisevægring er bulimi kendetegnet af stor optagethed af udseende og vægt. De tilbagevendende opkastninger fører også her til kropslige forstyrrelser.

Tvangsoverspisning (Binge Eating Disorder)
Tvangsoverspisning er en sygdom, der er karakteriseret ved episoder med tvangsmæssig overspisning ledsaget af en følelse af kontroltab. Ofte spiser man alene, fordi man skammer sig over mængden af mad eller man spiser ekstra måltider i det skjulte. Overspisningen er forbundet med en følelse af skam og ubehag ved sig selv og kroppens overvægt. Mennesker, der lider af tvangsoverspisning ønsker ikke at være overdreven slanke, men at være normal vægtige eller let overvægtige.